Skip to main content

"DET SKA TÅLA ÖGATS SLITAGE"

- Sven Lundh, Källemo

Allt vi människor omger oss med påverkar oss. Även möbler. Källemos ambition är att producera långsiktigt hållbara möbler som "tål ögats slitage", som står emot tillfälliga trender och vars formgivning fortsätter att intressera. En immaterialitet som inte kan administreras fram. Den kommer inifrån och känns igen hos begåvade formgivare.

För att uppnå detta krävs erfarenhet och kunskap från både formgivare och producent. De formgivare som Källemo samarbetar med delar denna uppfattning. Och i varje samarbete finns en uttryckt önskan om långsiktighet och överenskommelse om uthållighet.

Källemos kollektioner har sedan 70-talet riktat sig mot arkitekter och detaljister som delar synen på kvalitet och som arbetar långsiktigt. De har både kunskapen och viljan att förmedla kvalificerad formgivning och skapa miljöer som står sig över tid.

Allas vårt gemensamma ansvar för miljön är av yttersta vikt. Närproducerat, miljötänk i varje moment, arbets- och produktionsvillkor... Allt detta är självklarheter för de flesta företag idag. Tack och lov. Men den viktigaste frågan är fortfarande VAD som produceras. Det som trots allt tar produktionsresurser i anspråk måste vara hållbart. På alla plan. Det vi tröttnar på får inget långt liv. Det lagar vi inte. Det renoverar vi inte. Viktigast är då att det ”tål ögats slitage”, som Källemos grundare Sven Lundh uttryckte det.

Detta är Källemos utgångspunkt.

Källmo Sven Lundh. Vi tillverkar objekt som är menade att överleva tiden – estetiskt, konstnärligt, fysiskt och metafysiskt.
Bordet Ettore formgivet av Åsa Jungnelius producerat av Källemo. Ett objekt som vann priset Born Classic när det gavs ut.
Bild på Aluminiumfåtöljen som produceras av möbelföretaget Källemo. Fåtöljen är formgiven av Mats Theselius.
Bild på fasaden till det svenska möbelföretaget Källemo.

Källemo har sina rötter i Småland och grundades år 1973 av konst- och designentreprenören Sven Lundh. Idag ägs och drivs Källemo av Svens dotter Karin Lundh – ett familjeengagemang som för vidare Källemos värderingar och visioner.

Bild på Sven Lundhs öga. "Det ska tåla ögats slitage" är ett citat från Sven Lundh och som används för att beskriva den visuella kvaliteten i Källemos möbler.

KONTAKT

KÄLLEMO AB
VÄXJÖVÄGEN 30
33142 VÄRNAMO
SWEDEN
0370 15000
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.